Lista dig

Lista dig hos oss och bli kallad kontinuerligt. För att lista dig och din familj behöver du inte kontakta din nuvarande tandläkare och barn går gratis, precis som vanligt.


    En holistisk syn på tandvården

    Ett tandläkarbesök står kanske inte högst upp på önskelistan men mitt besök på Mölndals Tandhälsa var en helt annan upplevelse än den jag varit van vid.  Det är hit du ska gå om du, liksom jag, anser att tänderna tillhör kroppen och du vill ha den bästa tandvården.

    Om ögonen är själens spegel kan vi nog påstå att munnen är kroppens spegel. En frisk mun är inte bara vacker att se på, utan även en del i en hälsosam livsstil. För tänderna behöver du hela livet och bakteriefloran i munnen kan till och med vara inblandade i sjukdomar, så som hjärt-kärlsjukdomar. Mycket forskning pågår för att hitta fler kopplingar mellan munhälsan och resten av kroppen.

    Det är inte genom en borr som munsjukdomar botas, utan genom att du får kunskap,utbildning och information om hur du själv kan sköta din munhälsa hemma varje dag. Det är ditt eget engagemang som kommer göra den stora skillnaden. Målet för Mölndals Tandhälsa är att du ska slippa gå till tandläkaren så ofta, utan du gör jobbet själv hemma dagligen. Men hur mår just din mun? Vilka hjälpmedel och rutiner ska just du göra för att få bästa resultat? Det är den förebyggande vården som är nyckeln till en frisk mun och det är aldrig för sent att göra en förändring.

    –        Vi lägger stor vikt vid hälsa och när du är färdigbehandlad hos oss så skall du vara frisk i munnen, säger tandläkare Leif Borg. Vi tycker att det är viktigt att hela din kropp är frisk och erbjuder därför att mäta ditt blodtryck och blodsocker när du besöker oss. Vi kanske ger dig råd om kost och fysisk aktivitet. Vi har ett stort nätverk av medicinska specialiteter så som fysioterapeuter, öron-näsa-halsläkare, ortopeder och psykologer, vilket gör att vi tillsammans ser till hela dig och hela din hälsa.

    På Mölndals Tandhälsa har de som arbetar där flera professioner. De kan vara både tandsköterska och tandhygienist eller tandsköterska och tandvårdslärare till exempel. Genom den gedigna kunskapen som hela temat besitter kan du lugnt luta dig tillbaka i stolen och veta att du är i trygga händer. Även du med tandläkarskräck.

    Jag har haft många besök hos tandläkaren genom åren på grund av tandreglering och ett större trauma, då jag välte med cykeln och slog av hakan, käken och pulpan sprack i fem tänder. Mitt besök hos Mölndals Tandhälsa började med att en hälsodeklaration och en broschyr om hur de arbetar skickades hem till mig. Lite trevligt men inte ovanligt, det är när jag sen kommer till mottagningen som tandläkarbesöket förvandlades till en upplevelse i världsklass.

    Följ med mig på mitt besök så får du en känsla av hur det kan vara.

    Redan i receptionen kände jag hur stämningen var mer personlig. Varma färger och inbjudande design skapade ett hemtrevligt välkomnande.

    Väl i tandläkarstolen träffar jag Margareta Jarhage, tandsköterska och tandhygienist. Hon såg att jag hade ett litet sår på min underläpp och började med att använda laser på den för att påskynda läkningen.

    –        Vi ska även ta en del foton, berättar hon, på din mun, bett och förutom de vanliga röntgenbilderna på dina tänder, gör vi en helhetsbild med en ortopantomograf som tar röntgenbilder av käkarna. Vi samlar in så mycket information som möjligt om din munhälsa och tidigare tandvård för att tandläkaren senare ska kunna sätta ihop en personlig tandvårdsplan för dig.

    Margareta förklarar att allmänhälsan avspeglar sig ofta i munnen. Genom att titta på slemhinnor, svalg och blodkärl i munnen och på tunga kan de i många fall hitta förstadier till cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och andra hälsoproblem. Bakterierna i munnen kan skapa karies eller parodontit.

    –        Vid kariesaktivitet diskuterar vi kost och fluorbehandling och vid parodontit, som ofta är en genetisk bakterietillväxt som leder till tandlossning så småningom, pratar vi om hur viktigt det är att hålla rent även i tandfickorna, säger Margareta.

    Tänderna är en viktig del till en bra hälsa och att behålla tuggförmågan och skapa en ren mun ger inte enbart en bättre självkänsla, vackert leende och frisk andedräkt utan också en bättre matsmältning och hälsosammare fysik genom hela livet. Dessutom sparar du pengar i det långa loppet genom att ha koll på hur din mun mår, hur du själv ska sköta dina tänder och skapa goda, långvariga rutiner, gärna redan från tidig ålder.

    När all dokumentation är insamlad, bilder tagna och frågor besvarade kommer tandläkare Leif Borg in. Nu börjar tandläkarspråket mellan honom och Margareta. Det är inte mycket jag förstår men muskulaturen i kinderna känns igenom, tungan vänds på, bettfysiologin tittas på och det noteras att jag tagit bort tonsillerna. Varje tand kontrolleras noggrant fyra gånger. Det är ytan, fickor och mellanrum som ska dokumenteras för att Leif senare ska kunna se hur en personlig plan, just för min mun, ska kunna presenteras.

    –        Du kommer efter genomgången idag återkomma till mig, säger Margareta, för att påbörja den förebyggande behandlingen –profylax. Då pratar vi om hur du ska sköta dina tänder beroende på vad vi hittar idag, vilka hjälpmedel som passar just dig och vi gör en professionell rengöring av munnen och tar bort tandsten. Eventuellt även fler bilder om det behövs.

    Mölndals Tandhälsa har en holistisk syn på din munhälsa och en bred kompetens. Här finns alla redskap, utrustning och hjälpmedel som kan behövas för att du ska få rätt behandling för just din mun och hälsa. Så efter mina två besök kommer tandläkare Leif Borg att sitta på sin kammare och titta igenom allt material och vid ett tredje besök vid hans skrivbord kommer han att ha olika förslag på hur en tandvårdsplan för min mun kan se ut.

    –        Det är ditt engagemang, ekonomi och mål som blir avgörande, säger Leif Borg. Jag kommer ge dig olika förslag och prisbild och det är sen du som avgör på vilken nivå du vill lägga din munhälsa.

    Besök två hos tandhygienisten

    Jag ska ärligt säga att jag aldrig varit hos tandhygienisten tidigare utan alltid hos tandläkaren. Varje år. Mest kanske för att ha koll på mina stifttänder efter skadan, ta bort lite tandsten och se så att det inte blivit några hål. Så varför jag behövde gå till tandhygienisten förstod jag inte. Nu har jag blivit klokare.

    Att få sina tänder helt rena genom flertalet processer är en ljuvlig känsla. Efteråt. Under tiden är det inte lika roligt. Margareta Jarhage, tandhygienist, frågar hur det gått med rengöring sedan förra gången och jag berättar att jag tycker det är svårt att få de små borstarna att komma emellan tänderna längst bak.

    –        Du kan böja till dem lite och om du inte gapar så stort utan slappnar av lite i kinden får du mer utrymme, säger Margareta, och visar. Lirka in borsten försiktigt och när du kommit igenom gnuggar du 20 – 25 gånger.

    Det kommer kräva envishet, regelbundenhet och tålamod för att hålla munnen frisk och ren genom åren. Det förstår jag. Margareta går igenom munnen med den ena behandlingen efter den andra. Ultraljudet som tar bort beläggning och sprutar vatten känns inte men hörs. Det låter som en spårvagn håller på att spåra ur eller som jag fått in fel radiokanal i huvudet.

    –        Ja, ljudet kan ibland upplevas obehagligt men det är mycket effektivt och smärtfritt, säger hon.

    Hon polerar, plockar bort tandsten även på andra ställen än enbart bakom de nedre framtänderna och rensar rent överallt med en airflow som kan liknas vid en högtryckstvätt. Det är verkligen en riktig storstädning och jag bestämmer mig där och då att jag ska göra mitt bästa för att låta de små gula och gröna borstarna få jobba varje dag mellan tänderna. Mina tänder ska hålla hela mitt liv och jag ska göra mitt bästa för att få det bästa resultatet jag kan få. När jag reser mig ur tandläkarstolen ler jag mot min spegelbild och ser ett bländvitt leende. Den känslan är skön och jag fattar varför jag ska gå till tandhygienisten.

    Mitt tredje besök – tandvårdsplanen

    Efter några veckor blir jag kallad till mitt tredje besök hos Mölndals Tandhälsa. Idag ska jag sitta vid ett bord och snacka tänder, hygien och framtida behandlingar.

    Tandläkare Leif Borg har lagt fram en del papper på bordet och på storbildsskärmen framför oss finns det flera röntgenbilder och vanliga foton på min mun och tänder. Nu är det min tand- och munhälsa som är i fokus. Känns lite annorlunda att få en privatlektion av tandläkaren och där betydligt mer ses igenom än om det blivit något hål sen sist.

    –        Vi har cirka 800 mikroorganismer i munnen, förklarar Leif och en del är goda och en del skapar skador, inflammationer och tandlossning. Genom att dokumentera din mun så kan jag nu se vad du behöver göra i dagsläget, snar framtid och långsiktigt för att slippa större problem med dina tänder.

    Leif ritar upp tänder på ett papper och berättar hur liten del av tandborsten som kommer åt tandytan. Med en vanlig tandborste cirka 30% och med en eltandborste ungefär 40%. Resterande 60-70% är ytan mellan tänderna och ner i fickorna.

    –        Du kan väl 2+2+2+2 regeln, frågar han.

    Jag säger att en tvåa betyder borsta två gånger om dagen, sen den andra tvåa i minst två minuter och med två cm tandkräm. Men vad den sista tvåa står för kunde jag inte.

    –        Låta det gå minst två timmar innan du dricker, äter eller sköljer munnen. Inte skölja bort tandkrämen, som naturligtvis innehåller fluor, utan låt den fortsätta arbeta efter borstningen.

    Han förklarar hur olika skador uppkommer och vilka bakterier som orsakar vilken sjukdom. Han visar på ett papper vilka skador jag har och förklarar vad jag kan göra.

    –        Vi som arbetar med tänder är kanske lite utav nördar, säger Leif, men det är du själv som ska avgöra hur mycket tid, pengar och resultat du vill ha.

    Då jag tydligen biter ihop mina tänder på natten så har en del slitage uppstått. Inget farligt än men med en bettskena skulle jag kunna slippa att en tand spricker och i längden blir mer kostsam. Plus bli av med en del spänningar i käken. Kanske något att satsa på.

    Efter ett långt samtal har jag fått med mig underlag för hur mina tänder och mun mår. Fått lite tips och råd på dagliga rutiner och förslag på åtgärder i fem steg, om jag vill ta alla fem stegen, och en kostnadsplan.

    På vägen hem tänker jag på hur mycket jag lärt mig. Av min tandläkare. Varför har jag inte fått all den här informationen tidigare? Det engagemanget som Mölndals Tandhälsa har lagt på mina tänder gör ju att jag också känner ett engagemang att vårda dem.

    För mig var de här tre första besöken helt fantastiska. Vilken känsla att veta att jag kommer med all säkerhet kunna behålla mina tänder länge, kanske hitta allvarligare sjukdomar i tid och få rätt behandling i rätt tid enbart genom att jag väljer rätt tandvårdsklinik. Det är det som menas med en holistisk syn på tänderna och kroppen.

    Text: Sabine von Borgstede